Hantverkets hemligheter

Att bli polkagrisbagare kräver lång träning, ofta flera år. Man börjar som lärling och får lära sig hantverket steg för steg. Våra Polkagrisar kokas och bakas än idag på i stort sätt samma sätt som under Amalia Erikssons dagar.

Såhär går det till:

Ingredienserna blandas och kokas upp till ca 150 grader. Därefter hälls den bärnstensfärgade smeten ut på kylbordet. En liten del av degen färgas röd och används sedan till den röda randen. När smeten har svalnat till en temperatur på ca 70 grader arbetar bagaren in luft i smeten. Det är luften som gör Polkagrisen vit och får sin härliga, porösa konsistens. Luften arbetas in för hand och med en dragmaskin. Eller som Amalia på sin tid, med hjälp av en krok på väggen. Då degen fått tillräckligt med luft flyttas den till bakbordet. Bordet är tillverkat av trä för att hålla en jämn temperatur så att degen inte kallnar för snabbt. Nu har bagaren ca 10 minuter på sig att baka ut Polkagrisarna.

” Oh, det doftar ju fantastiskt gott
här inne i kokeriet! ”

Av en normal deg på 3,2 kg gör bagaren 64 st. När bagaren har rullat och klippt färdigt lägger han sina Polkagrisar på rullbandet där de ligger och svalnar. Det är viktigt att de hela tiden är i rörelse så de blir jämnt runda. Kvaliteten kontrolleras av en inslagare vars vana ögon avgör om grisen är godkänd och vägen mellan 47-54 gram. Här bortsorteras också de Polkagrisar som är ojämna i formen, har sneda ränder, är spruckna eller på annat sätt felaktiga. Polkagrisarna är nu färdiga för vår butik eller att packas väl för en säker transport till någon av våra kunder runtom i världen.

Varifrån har grisen fått sitt namn?

Amalia Eriksson var en hemlighetsfull dam och ursprunget till namnet är inte helt säkerställt. Polkan var dock en populär dans vid mitten av 1800-talet och sötsak kallades ibland för gris. Så när pojken bjöd upp och som artig kavaljer bjöd flickan på den randiga konfektyren, ska den ha fått sitt namn.

Våra favoriter

En Äkta Gränna polkagris ska vara röd/vit, smaka pepparmynt och bakas av Grenna Polkagriskokeri. Här är våra absoluta favoriter tillika storsäljarna. Ränderna går aldrig ur osv.

Våra favoriter