Kvinnan bakom
polkagrisen

amalia

Kvinnan som satt Gränna på världskartan heter Amalia Eriksson. Det är hennes förtjänst att den lilla staden för alltid kommer att förknippas med den rödvita godsaken som av okänd anledning fått namnet Polkagris.

Amalia föddes 1824 och växte upp i Gränna där hon kom att gifta sig med skräddaren. Tillsammans fick de dottern Ida. Blott 34 år gammal blev Amalia änka och ensamstående mor. Amalia var en driftig kvinna som bedrev tillverkning av s k begravnings-, dop- och bröllopskonfekt. Hon hade vid denna tidpunkt även börjat tillverka sina s k Polkagrisar, som till en början hade formen av små ”pluttar”.

År 1859, för att klara sitt uppehälle sökte och fick Amalia  tillstånd av Magistraten i Gränna att ”här i staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka Bagerihantering af grövre och finare brödsorter och tillverka s k ”Polkagrisar”.
Borgmästaren i staden, Carl Johan Wennberg, fick underteckna detta privilegiebrev som gjorde det möjligt för Amalia att på heltid baka och sälja Polkagrisar.

Dottern Ida som hjälpte sin mor med tillverkningen förstod att ta vara på Polkagrisens möjligheter och utvecklade sin mors kunskaper. Tack vare detta kunde Polkagrisen leva vidare även efter Amalias bortgång, år 1923 vid 99 års ålder. Den första utomstående personen som fick ta del av Amalias hemlighet var fru Greta Nordstedt, bosatt i det Nordstedska Huset på Brahegatan 39 d v s det hus som idag är Grenna Polkagriskokeri.

På 1950-talet började tillverkningen att växa, mycket tack vare biltrafiken och ”riksettan” som gick genom Gränna. Till en början kokades och bakades det av fruarna i hemmen och Polkagrisarna såldes i stånd längs med vägen. Grännasonen Olle Mattias var den förste som lät kunderna se på hur tillverkningen gick till.

Idag, 160 år senare, tillverkas Polkagrisarna i Gränna fortfarande på i stort sett samma sätt som under Amalias dagar. En äkta Polkagris bakas av socker, vatten, ättika och pepparmyntolja. Hur mycket man använder av varje ingrediens beror bland annat på luftens temperatur och fuktighet.

Polkagrisen bakas som på Amalias tid

Polkagrisarna hos Grenna Polkagriskokeri i Gränna tillverkas än idag på i stort sett samma sätt som under Amalia Erikssons dagar.
En Äkta Polkagris bakas av socker, vatten, ättika och pepparmyntsolja.
Ingredienserna blandas och kokas upp till ca 145 grader.
Därefter hälls den bärnstensfärgade smeten ut på kylbordet. En liten del av degen färgas röd och används sedan till den röda randen.
När smeten svalnat till en temperatur på ca 70 grader börjar bagaren arbeta in luft i den. Det är luften som gör Polkagrisen vit och porös.

Till en början arbetar man in luften för hand men sedan tar man hjälp av en dragmaskin eller som Amalia på sin tid, med hjälp av en krok på väggen.
När degen har fått tillräckligt med luft flyttar bagaren över den till bakbordet. Bordet är tillverkat av trä för att hålla en jämn temperatur så att degen inte ska kallna för snabbt.
Nu har bagaren ca 10 min på sig att baka ut polkagrisarna.

Av en deg på 3,2 kg gör bagaren 64 st polkagrisar som alla ska väga 50 g.
Att bli polkagrisbagare kräver lång tids träning, ofta flera år! Man börjar som lärling och lär sig hantverket steg för steg.

När så bagaren har rullat och klippt färdigt lägger han sina polkagrisar på rullbandet där de ska ligga och svalna en stund. Det är viktigt att de hela tiden är i rörelse så de blir jämnt runda.

Kvaliteten kontrolleras av en inslagare vars vana ögon kan avgöra om grisen är godkänd, det vill säga att den väger mellan 47-54 gram. Här bortsorteras också de Polkagrisar som är ojämna i formen, har sneda ränder, är spruckna eller på annat sätt är felaktiga.

Polkagrisen är nu färdig att tas ut till vår butik eller att packas väl för vidare transport till någon av alla våra kunder runtom i världen.
I början av 1970-talet kom den första Polkagrisen som inte var röd och vit. Det var en blå- och gulfärgad stång som väckte stor uppståndelse. Många menade att man nu brutit den rödvita traditionen. Senare, på 70-talet, började olika smaker dyka upp och idag tillverkas karamellstänger, som vi föredrar att kalla dem, i en mängd färger och smaker.

Den Äkta Polkagrisen från Gränna är dock alltid röd- och vitrandig med frisk smak av pepparmyntolja!

Vill du boka en egen bakning?

Kontakta oss