Familjeföretaget
som vårdar traditionerna

Grenna Polkagriskokeri, i hjärtat av Gränna, är ett av stadens större kokerier. Precis bredvid torget i Gränna centrum ligger polkagriskokeriet och i direkt anslutning en fantastisk karamellaffär  i gammeldags miljö. Det familjedrivna företaget har tillverkning och försäljning av polkagrisar och annan konfektyr i Gränna och Jönköping. Företaget bildades i sin nuvarande form 1989 men historian tar sin början långt tidigare än så.

Brahe-Grenna

1652 undertecknades det privilegiebrev som formellt gjorde Gränna till stad. Staden fick från början namnet Brahe-Grenna. Historien vilar tungt över Gränna och dess omgivningar. På Visingsö finns exempelvis ruinen av Näs Slott kvar där många kungar tillbringat sina dagar, mest känd är kanske Magnus Ladulås som avled på ön år 1290.

År 1561 bildades Sveriges tre första grevskap av Kung Erik XIV, ett av dem var Visingsborg och han utsåg sin kusin, Per Brahe, till greve. Utöver Visingsborgs Slott på Visingsö ingick även Brahehus och Västanå Slott på fastlandet. De tre slotten i grevskapet bildade en triangel, från vart och ett av slotten hade man utsikt över de andra två, mitt i denna triangel anlade Per Brahe en stad med orden ”Vi vilja lägga staden så, att vi från vårt slott Brahehus kunna se dess stadsgator”

Salomon August Andrée

År 1854 föddes i Gränna Salomon August Andrée. Som 20-åring tog han examen vid Stockholms Tekniska Institut och kom något år senare i kontakt med ballongsflygning. I februari 1895 presenterade han sina planer på en ballongexpedition till Nordpolen för Vetenskapsakademien. Tack vare stöd från Nordostpassagens upptäckare Adolf Erik Nordenskiöld, fick Andrée igenom sin idé.

Två år senare lyfte ”Örnen” från Spetsbergen med sin besättning bestående av Andrée, Knut Fraenckel och fotografen Nils Strindberg. Blott tre dagar efter starten, den 14 juli 1897, tvingades ”Örnen” ner på isen p g a gasförlust och nedisning. Efter tre månaders irrande på isen i svåra förhållanden nådde man slutligen fast mark på Vitön. Männen var då i så dålig kondition att alla tre avled kort därefter.

1930 hittades resterna av expeditionen av ett norskt fångstfartyg. Stora delar av fynden kan nu ses på  Grenna  Museum.

Kvinnan bakom allt

Kvinnan som satt Gränna på världskartan heter Amalia  Eriksson, det är hennes förtjänst att den lilla staden för alltid kommer att förknippas med den rödvita godsaken som av okänd anledning fått namnet Polkagris.

Amalia föddes 1824 och växte upp i Gränna där hon kom att gifta sig med skräddaren. Tillsammans fick de dottern Ida. Blott 25 år gammal blev Amalia änka och ensamstående mor. Amalia var en driftig kvinna och bedrev tillverkning av s k begravnings,- dop- och bröllopskonfekt. Hon hade vid denna tidpunkt även    börjat tillverka sina s k Polkagrisar, till en början i form av små ”pluttar”. För att klara sitt uppehälle sökte och fick Amalia år 1859 tillstånd av Magistraten i Gränna att ”här i staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka Bagerihantering af grövre och finare brödsorter och tillverka s k ”Polkagrisar”. Borgmästaren i staden, Carl Johan Wennberg, fick underteckna detta privilegiebrev som gjorde det möjligt för Amalia att på heltid baka och sälja Polkagrisar.

Idag, över 160 år senare, tillverkas Polkagrisarna i Gränna på i stort sett samma sätt som under Amalias dagar.

Hantverkets Hemlighet

Dottern Ida hjälpte sin mor med tillverkningen och förstod att ta tillvara på Polkagrisens möjligheter och utvecklade sin mors kunskaper. Tack vare detta kunde Polkagrisen leva vidare även efter Amalias bortgång, år 1923 vid 99 års ålder. Den första utomstående personen som fick ta del av Amalias hemlighet var fru Greta Nordstedt, bosatt i det Nordstedska Huset på Brahegatan 39 d v s det hus som idag är Grenna Polkagriskokeri.

På 1950-talet började tillverkningen att växa, mycket tack vare biltrafiken och ”riksettan” som gick genom Gränna. Till en början kokades och bakades det av fruarna i hemmen och Polkagrisarna såldes i stånd längs med vägen. Grännasonen Olle Mattias var den förste som lät kunderna se på hur tillverkningen gick till.

I början av 1970-talet kom den första Polkagrisen som inte var röd och vit. Det var en blå– och gulfärgad stång som väckte stor uppståndelse. Många menade att man nu brutit den rödvita traditionen. Senare på 70-talet började sedan olika smaker dyka upp och idag tillverkas sockerstänger, som vi föredrar att kalla dem, i en mängd färger och smaker. Den Äkta Polkagrisen från Gränna är dock alltid röd– och vitrandig med frisk smak av pepparmyntolja!

Tradition, Kvalitet, Hantverk

År 1989 står den f d banklokalen på Brahegatan 39 i Gränna tom, och Calle Roman tar tillfället i akt och grundar Grenna Polkagriskokeri i det s k Nordstedska Huset. Honnörsorden, Tradition, Kvalitet och Hantverk, som genomsyrar hela verksamheten har funnits med sedan start. Polkagrisarna bakas efter Amalias recept, och med samma tekniker. Bagarna är extremt skickliga i sitt hantverk, du kan själv se tillverkningen när du besöker butiken. Kanske har du tur, och får provsmaka en varm polkagris direkt från bakbordet!

Efter många år som polkagrisbagare bestämmer sig Calle för att investera i en godisfabrik. Den ligger i Jönköping, inte alls långt ifrån Gränna. Där kokas karameller, kolor, och knäck. Butiken på Brahegatan 39 fylls i princip enbart av egentillverkat godis bakat med kärlek.

Välkommen till oss!

Äkta Gränna Polkagrisar

Vi på Grenna Polkagriskokeri har alltid värnat om traditionen, hantverket och högsta kvalitet. Vi bakar våra polkagrisar på samma sätt, med samma ingredienser och nästan på samma adress som Amalia Eriksson gjorde på sin tid. Så vi har alltid med stolthet salufört Äkta Gränna Polkagrisar till våra kunder. Sedan 2022 har vår produkt fått ett erkännande och ett skydd via EU, våra Äkta Gränna Polkagrisar har fått en skyddad geografisk beteckning. Det gör det ännu enklare för dig att köpa den Äkta rödvitrandiga, pepparmyntssmakande godsaken från oss i Gränna!

Humble Group

Sedan 2022 är Grenna Polkagriskokeri AB en del av Humble Group.